atomsmurf

Journaliststudent ved HiO – her er mine artikler

TROMSØ MIDT I NORDLYSSONEN

leave a comment »

Selv om solflekkaktiviteten på sola varierer, vil det alltid være nordlys over Tromsø forteller nordlysforsker.

På solas overflate finnes det til enhver tid et vist antall solflekker. Dette er mørke områder med lavere overflatetemperatur enn omgivelsene.  Flekkene oppstår over sterke magnetfelt på sola og man tror disse kan ha en effekt på klima på jorda. Siden man begynte å registrere antall solflekker på 1600-tallet, har forskere sett at mengden solflekker varierer i sykluser på elleve år.

Nordlysforsker Magnar Gullikstad Johnsen ved UiT mener det er ingen grunn til å tro at syklusen vil påvirke nordlysaktiviteten over Tromsøregionen. –Bekymringen om at det blir mindre nordlys er misforstått, forteller han. Selv om solflekkaktiviteten går nedover i perioder vil det alltid være nordlys i Tromsø.

IKKE DÅRLIGE NORDLYSFORHOLD

–Det er variasjon men den er veldig liten i forhold til lengre sørpå. I 2012 hadde vi cirka 190 nordlysutbrudd hvor nordlyset flagret over himmelen, mens ved solar minimum i 2009 var det i overkant av femti, forteller Johnsen. Han mener bestemt at nordlysnæringen ikke skal være bekymret for om at nordlyset forsvinner. –Det som er utfordringen for næringen er og avlive myten om at det blir dårligere nordlysforhold i tiden framover, sier han.

Selve styrken  på utbruddet er derimot mer tilfeldig og kan variere fra masse dynamikk og fargespill over hele himmelen til en nesten usynlig grønnfarge.

–Og når jeg snakker om utbrudd så er det når det flagrer vilt. Den stille buen kan du fremdeles se utenom statistikken. For nordlys er faktisk alltid på himmelen, men av og til så lyssvakt at man kun se det med et lyssensitivt kamera, forteller Johnsen.

KURSER NORDLYSGUIDER

Tromsø er godt plassert i forhold til nordlysobservasjoner, men har også en fordel ved at det er et etablert forskningsmiljø i byen. –Jeg har vært på kurs for nordlysguider arrangert av Visit Tromsø med over hundre deltagere. Det er en styrke for Tromsø og jeg synes det er viktig at man skaper den sammenhengen mellom turistnæringen og forskningsmiljøet, sier han. Nordlysforskningen i Tromsø har snart foregått i hundre år og er en viktig del av byens kulturarv. –Og er still going strong som en del av Tromsø bys historie, sier Johnsen.

–Men du, er det The Egde som har den lyskasteren som peker rett opp? Ja, det stemmer det.

–Er ikke det å undergrave sin egen business med å drive på med lysforurensing, avslutter forskeren lattermildt.

Advertisements

Written by atomsmurf

February 1, 2015 at 8:37 pm

Posted in Uncategorized

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: