atomsmurf

Journaliststudent ved HiO – her er mine artikler

Urtehage på balkongen

leave a comment »

Midt på Tromsøya har en klimaforsker sin egen urtehage. Der dyrkes det både te og urtemedisin.

―Mange av urtene dyrker jeg selv, men jeg henter også en del ute i naturen, forteller Georg Hansen oss. Vi er i et veksthus som holder høyere temperatur enn i en vanlig stue. Det bugner av forskjellige planter i mange farger og med gode dufter. Han har dyrket urter på egenhånd i over tyve år, og siden 2010 har Hansen solgt produktene sine på Bondens Marked.

Klimaforsker Georg Hansen dyrker egne urter midt på Tromsøya. Foto: Stig-Lennart Sørensen

Klimaforsker Georg Hansen dyrker egne urter midt på Tromsøya. Foto: Stig-Lennart Sørensen

―Min fulltidsjobb er klimaforsker, eller atmosfærefysiker for å være helt nøyaktig, så dette er min hobby, forteller han. Tomta rundt huset er dyrket mark, og begge verandaene fungerer som veksthus. ―Til stor glede for mine barn som heller vil sole seg, ler han.

Te med rensende effekt

―Oppskriftene er en blanding av gamle tyske og nordnorske urteoppskrifter, forteller Hansen. Rhindalen i Tyskland hvor han kommer i fra er viden kjent for sin flere hundre år gammel urtetradisjon. Hildegard von Bingen var en abbedisse som allerede på 1200-tallet forfattet flere tykke bøker som omhandlet urters helbredende effekter. Disse kunnskapene har klimaforskeren brakt med seg til Tromsø og gitt dem et nordnorsk tilsnitt.

― Jeg henter blant annet bjørkeblader fra naturen og bruker det i krydder- og teblandinger. Sunnhetsteen og villmarksteen er gode drikker for å kvitte seg med giftstoffer som har samlet seg opp i løpet av vinteren, forteller Hansen. Men krydder lager han også og selger det til blant annet restauranter i Tromsø. ―Sitronbasilikum er også veldig godt til desserter som for eksempel sjokolademousse, anbefaler han.

På Bondens Marked under Bylørdagen vil han selge hele sitt sortiment av urter og urteblandinger, men også egenproduserte krydderoljer og salatdressinger.

Advertisements

Written by atomsmurf

February 1, 2015 at 6:06 pm

Posted in Uncategorized

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: