atomsmurf

Journaliststudent ved HiO – her er mine artikler

HOBBYEN SOM TAR HELT AV

leave a comment »

Tromsø Modellflyklubb har medlemmer fra fem år og oppover. På Breivikeidet har de laget sin egen flyplass

Et modellfly gjør akrobater i luften og går inn for landing. Med hendene rutinert på fjernkontrollen finner vi piloten Einar Sandvik. Han er fem år og flyr helt på egen hånd.

FOTO_SAK_TROMSØ MODELLFLYKLUBB (1)

–Einar lærte fort og har flydd solo siden han var nesten tre år, forteller far Per-Einar.  De to er blant de mange som  er på stripa til Tromsø Modellflyklubb denne flotte søndagen i september. En halvtimes kjøring fra Tromsø er det en 180 meter lang flyplass for modellfly. Klubben har over 100 medlemmer og driver med flyging året rundt.

FULL FART MED SIKKERHET I HØYSETET

En jetfly, ja et modellfly med jetmotor, tar lynraskt av og legger røyk, bokstavelig talt, over hele flyplassen. Så snur den og farer i full fart over stripa. Hvinet av jetmotorene gir gjenklang mellom fjellene. Piloten Per Johnny Skjæra forteller at flyet kan nå opp i svimlende 434 km/t.

Dagens modellfly nærmer seg originalene i både utseende og hastighet. Her farer modellen av jetflyet i over 400 km/t. Foto: Stig-Lennart Sørensen

Dagens modellfly nærmer seg originalene i både utseende og hastighet. Her farer modellen av jetflyet i over 400 km/t. Foto: Stig-Lennart Sørensen

–Vi har nå begynt med sertifisering for de som flyr her på stripa. Modellflyene er blitt større og tyngre de siste årene så vi har begynt med ferdighetskrav, forteller Per Egil Hustad i det jetflyet jager mot himmelen. Rundt oss står digre modellfly noen av dem med vingespenn på over to meter. Men Hustad understreker at det ikke trenger å være en kostbar hobby.

DEMO AV HELIKOPTRE

–Alle kan komme i gang og det blir så dyrt som du selv vil det, sier han. Hustad har vært bitt av basillen siden 1980-tallet og har i dag tatt med seg en skalamodell av legendariske Spitfire. –Det er selve flyopplevelsen jeg er ute etter. Noen ganger tar jeg med meg seilflyet på fjelltur, forteller han.

Medlemmene i Tromsø Modellflyklubb flyr modeller i alle størrelser. Vanligvis så stort som mulig. Foto: Stig-Lennart Sørensen

Medlemmene i Tromsø Modellflyklubb flyr modeller i alle størrelser. Vanligvis så stort som mulig. Foto: Stig-Lennart Sørensen

På Bylørdag blir klubben å ha stand i Storgata. Der kan du få info om modellflyging og det blir kanskje demonstrasjon av mikrohelikopter og utprøving av flysimulator. I tillegg er det mulig å svinge innom flyplassen ved Breivikeidet i helga for å se på modellfly.

Advertisements

Written by atomsmurf

February 1, 2015 at 5:31 pm

Posted in Uncategorized

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: