atomsmurf

Journaliststudent ved HiO – her er mine artikler

FULLKONTAKT PÅ RULLESKØYTER

leave a comment »

I Tromsø finnes det en tøff idrett for jenter som liker gå på rulleskøyter. På Bylørdag kan du møte deltagerne og kanskje melde deg på.

Det er tirsdag kveld i gymsalen til Tromstun Skole og en gruppe jenter kledd i beskyttelsesutstyr på rulleskøyter gjør seg klar til trening. Arctic Roller Derby er navnet på klubben som har treffes en gang i uka.

Ellen Steen er trener og forteller at dette er en kontaktsport på rulleskøyter.

–Roller Derby foregår slik at to lag på fem spillere hver kjører rundt på en oval bane. Hvis en spiller fra det ene laget kjører forbi hvert medlem av det andre laget får hennes lag ett poeng, forklarer hun.

Kun en av spillerne på hvert lag har denne oppgaven og hun kalles en jammer. De fire andre spillernes oppgave er å blokkere og stoppe motstanderens jammer ved hjelp av lovlige taklinger. Og dette er en kontaktsport for jenter.

Etter noen innledende øvelser setter damene i gang. De to lagene sirkler banen i sakte tempo mens de holder oversikt ovenfor det andre laget. I salen høres lyden av rulleskøyter mens spillerne roper til hverandre. Taktikk og plassering står sentralt. Plutselig spurter jammeren framover og blir raskt fulgt av sine lagspillere. Motstanderne skyter også fart og følger på. De to lagene runder hjørnet på banen og farer nedover langsiden i full fart. Så prøver to av motspillerne å nå jammeren. Men begge blir raskt taklet ut av banen.

ØNSKER REKRUTTERE FLERE

–I utgangspunktet er det en damesport. Den har sin opprinnelse på 1930-tallet da en del damer i USA ville ha en sport som var deres egen, forteller Ellen. På slutten av nittitallet kom sporten opp på et profesjonelt nivå med internasjonale regler.

–Vi har et ønske om å delta på et nasjonalt nivå og i oktober skal vi være med på Norgescupen i Trondheim, sier hun.

I Norge er det ni lag og flere nye klubber planlagt. Men i Tromsø sliter man med rekrutteringen. Derfor blir førstkommende Bylørdag en viktig arena for å få flere spillere med i klubben.

–Det blir en kjempebra anledning for å vise oss fram. Vi skal ha stand i Storgata, dele ut flyers og folk kan stille oss spørsmål, sier Ellen.

–Og så skal ha litt servering, ikke minst “rullekake”, ler hun.

EN RØFF SPORT FOR JENTER

Hilde Jørnsdatter Jacobsen, eller Motorhedda som hun har som kallenavn på laget, har spilt roller derby de to siste årene. Hun er svært begeistret for sporten.

Ellen Steen og Hilde Jørnsdatter Jacobsen ønsker alle velkomne til Arctic Roller Derby sin stand på Bylørdag. Foto: Stig-Lennart Sørensen

Ellen Steen og Hilde Jørnsdatter Jacobsen ønsker alle velkomne til Arctic Roller Derby sin stand på Bylørdag. Foto: Stig-Lennart Sørensen

–Først og fremst for at det er så vanvittig tøft og fare på rulleskøyter! At man har lov til å være røff og tøff, sier hun. Hun er også glad for at dette er blitt en sport for jenter.

–Det er blitt for lite fokus på at det skal være mest mannfolk som har lov å være barsk i sport. Roller Derby er virkelig en sport du kan rive fra deg men samtidig har vi klare regler og er forsiktig med de vi spiller med, sier Hilde.

Advertisements

Written by atomsmurf

February 1, 2015 at 5:28 pm

Posted in Uncategorized

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: