atomsmurf

Journaliststudent ved HiO – her er mine artikler

Fretex og Sentrumsforeninga går sammen om gjenbruk

leave a comment »

Tromsøs befolkning oppfordres til å rydde i skuffer og skap og ta med til sentrumsbutikkene. Fretex mener butikkene viser stort samfunnsengasjement.

Bylørdag er litt spesiell denne gangen. Ta med ting og tang som du ikke lenger har bruk for og gi de til butikker i sentrum. Det du gir går til et godt formål, og samtidig får du rabatt på varekjøp eller tjenester. Hvis du ikke handler så får du kanskje vafler og kaffe som takk for at du leverte inn ting og tang du ikke lenger har bruk for.

Elin Merethe Larsen og Kirsti Eriksen i sorteringsrommet på Fretex. Fotograf: Stig-Lennart Sørensen.

Elin Merethe Larsen og Kirsti Eriksen i sorteringsrommet på Fretex. Fotograf: Stig-Lennart Sørensen.

Det forteller butikkleder Elin Merethe Larsen på Fretex. Hun er glad for samarbeidet mellom Fretex og sentrumsbutikkene.

–For oss er det et fantastisk forslag fra medlemmene i Sentrumsforeninga at de vil være med å  fronte temaet gjenbruk, sier Larsen til Bylørdag. Hun mener butikkene viser at de er i takt med tiden vi lever i.

–Når man driver butikk så er inntjening viktig. Med sin deltagelse viser sentrumsbutikkene at de har et aktivt samfunnsengasjement, sier butikklederen.

SAMFUNNSNYTTIG TREND

Sirkulasjon av brukte gjenstander er med på at gjenbruk og redesign fortsetter som en samfunnsnyttig trend. –Og den trenden er kommet for å bli, sier Larsen.

Fretex er også en attføringsbedrift med 27 plasser for de som er midlertidig ute av arbeidslivet og skal tilbake.

–Vi har arbeidspraksis i en skjermet virksomhet og arbeid med bistand, forteller Kirsti Eriksen som er avdelingsleder i Tromsø. Det som leveres på Bylørdagen skaper arbeidsplasser for de som er på attføring.

INGENTING KASTES

Lenger inne på Fretex, bak butikklokalene, blir gjenstandene som kommer. Flere ganger i uka blir poser med klær og sko hentet fra innsamlingsboksene som er spredt rundt omkring i byen. Deretter sorteres alt. –Her blir ingenting kastet. Enten blir de solgt i butikken eller eksportert for gjenbruk andre plasser, forteller Eriksen.

Alexander Pettersen og Trond-Andre Samulsen henter klær og sko flere ganger i uka fra innsamlingsboksene i byen. Foto: Stig-Lennart Sørensen

Alexander Pettersen og Trond-Andre Samulsen henter klær og sko flere ganger i uka fra innsamlingsboksene i byen. Foto: Stig-Lennart Sørensen

Gjenbruk har en stor samfunnsmessig verdi og er en voksende trend som sparer miljøet. –Det er en miljøgevinst å selge en genser på nytt, sier Larsen. Kjøper du et brukt klesplagg i stedet for et nytt hver måned, bidrar du til å spare utslipp av nesten 500 kilo CO2 i løpet av ett år.

Silje Fjelltun priser varene som skal ut i Fretex-butikken . Fotograf: Stig-Lennart Sørensen

Silje Fjelltun priser varene som skal ut i Fretex-butikken . Fotograf: Stig-Lennart Sørensen

Målet til Fretex er å være høyt oppe i den såkalte avfallspyramiden. Det vil si at mest mulig av det som kommer inn skal gjenbrukes. Det som ikke egner seg for gjenbruk, materialgjenvinnes som for eksempel ved å benyttes til redesign eller pussefiller. Resten går til energigjenvinning.

På Bylørdag blir Fretex og ha en stand i Storgata hvor de skal informere om temaet gjenbruk. Her blir de også å selge egne redesignprodukter som er laget i attføringsbutikken.

Advertisements

Written by atomsmurf

February 1, 2015 at 6:03 pm

Posted in Uncategorized

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: