atomsmurf

Journaliststudent ved HiO – her er mine artikler

FLERE BLODGIVERE ØNSKES AV UNN

leave a comment »

Mangelen på blodgivere i Norge kan ha konsekvenser for fødsler, operasjoner og transplantasjoner. På Bylørdag vil Blodbanken i Tromsø verve nye givere. 

Bylørdagen faller nemlig på samme dag som den internasjonale blodgiverdagen. Datoen er valgt siden den er fødselsdagen til Karl Landsteiner som oppdaget blodtypene i 1901. Blodbanken ved UNN blir å ha info- og vervestand ved Gjensidige i Storgata.

Seksjonsleder Bente Aune ved Blodbanken på UNN ønsker flere blodgivere. Foto: Stig-Lennart Sørensen

Seksjonsleder Bente Aune ved Blodbanken på UNN ønsker flere blodgivere. Foto: Stig-Lennart Sørensen

–Uten de livgivende posene ville legene stått maktesløse ved større ulykker, transplantasjoner og kompliserte fødsler, forteller seksjonsleder Bente Aune ved Blodbanken på UNN. En rekke pasienter ville brukt mye lengre tid på å komme seg etter operasjoner og for en rekke kreftpasienter bidrar blodoverføringer til en mye større livskvalitet. Ennå finnes det ingen teknisk oppfinnelse som kan erstatte blod. Derfor er det så viktig at du gir blod eller verve noen som kan gjøre det.

MANGLER NOK BLODGIVERE

Dagen markeres over hele landet med spesielt fokus på at Norge trenger flere blodgivere. Vi er blant de dårligste i Europa når det gjelder antall givere i forhold til befolkningen. Røde Kors, som også er engasjert i vervingen, ønsker minst 125.000 blodgivere for å sikre beredskapen. Pr i dag er det rundt 100.000 blodgivere i Norge.

Blod er ikke ferskvare og kan ikke lagres, det må gis. Mange av blodoverføringene i Norge går til kreftpasienter. På standen i Storgata vil en pasient som har hatt blodkreft stå sammen med Blodbanken og fortelle om viktigheten av å donere blod.

  • NSKER SPESIELL BLODTYPE

Det er en rask og ukomplisert prosess å gi blod.

–De fleste merker ikke doneringen av blod og det tar bare mellom tretti og førtifem minutter å gi blod, forteller Aune. Det er spesielt en blodtype som UNN ønsker. Det er ORh- (null minus) som i prinsippet kan gis til alle pasienter i en kritisk situasjon hvor pasientens blodtype er ukjent.

BENMARGSDONASJON

Hvis du er blodgiver kan du også donere benmarg. Ved leukemi eller ved annen alvorlig blodsykdom kan transplantasjon med stamceller høstet fra benmargen eller blodet redde liv. Stamcellene gir opphavet til de røde og hvite blodlegemene og blodplatene og ved transplantasjon til syke så vil det dannes nye blodlegemer og blodplater hos pasienten.

Blodbanken blir å stå utenfor Gjensidigebygget og dele ut informasjon til interesserte, verve nye givere og informere om beinmargsregisteret. –Vi håper å møte mange som ønsker å bli blodgivere på lørdag, sier Bente til slutt.

Advertisements

Written by atomsmurf

February 1, 2015 at 5:52 pm

Posted in Uncategorized

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: