atomsmurf

Journaliststudent ved HiO – her er mine artikler

CRUISEBÅTTURISMEN GIR ØKT SALG I SENTRUM

leave a comment »

Båtturistene er ofte ute etter skandinavisk design og unike gaveartikler. Vinteranløp er også med å drive opp handelen forteller butikkene i sentrum.

Jana Rakovskaya jobber på Tromsø Gift & Souvenir shop en formiddag i pinsen. Her selger det meste av norske og lokale suvenirer. Hun forteller til Bylørdag at turistene stort sett kjøper gensere, troll, gaveartikler med nordlys-tema og samiske kopper og kniver.

Jana Rakovskaya ved Tromsø Gift & Souvenir Shop selger mange troll til utenlandske turister. Foto: Stig-Lennart Sørensen.

Jana Rakovskaya ved Tromsø Gift & Souvenir Shop selger mange troll til utenlandske turister. Foto: Stig-Lennart Sørensen.

–Turistene er sjarmert av naturen og pleier å gå tur. Og de pleier å spørre oss masse om kulturelle aspekter som for eksempel maten vår, forteller Jana.

I butikken tar Jana og kollegene i mot dollar, euro og britiske pund sterling. –I tillegg tar vi alt av kort, forteller hun. Turistene er glade i å handle og butikken merker ingen forskjell på sesongene.

–Det er viktig å kunne språk når man jobber med turister, sier Jana. Hun kan fransk, engelsk, russisk og merker spesielt at russerne handler betydelig når de blir møtt av en russisk-talende ekspeditør. –Service er viktig og da er språk en måte å nå turistene på, sier hun.

NÆRT HAVNA

En annen butikk i sentrum med særpreget vareutvalg er Husfliden i Tromsø. Daglig leder Marianne Lakselv sier at de merker godt at cruisebåtturismen til byen har økt. –Vi er så heldig at vi ligger så nært havna hvor noen av cruisebåtene legger til kai, forteller hun. Mange turister som kommer inn døra blir genuint glade og overrasket når de ser norske ting som er designet i Norge. Mange vil se norske bunader.

–Vi får de beviste kundene som ofte ønsker å se håndverket på bunadene, forteller hun. Turistene som er et par dager eller mer i Tromsø legger igjen mer penger. –De får nok mer tid å tenke seg på, sier Marianne.

EKSOTISKE TROMSØ

Gullsmed Elin J. Wintervold på gullsmedbutikken Winterwold forteller til Bylørdag  at turistene setter tydelig pris på butikken. –Vi synes også det er veldig stas at noen velger å besøke Tromsø. Turistene har som oftest har reist langt og lenge, sier hun. Turistene kommer hele året og vintersesongen skiller seg nå i større grad enn før med større aktivitet.

–Turistene er mer opptatte av design enn vanlig. Det skal være skandinavisk design – om det er svensk, norsk eller dansk spiller en mindre rolle, sier Elin.

For turistenes del har kjøpene også en tilleggsverdi : de er kjøpt på en eksotisk og perifer plass i verden!

–Mange turister har gitt utrykk over at de blir overrasket over utvalget av butikker i sentrum, sier hun.

ETTERSENDER GAVER TIL HELE VERDEN

Silja Skoglund på Glasshytta Blåst sier turistene er ute etter fine minner som ikke tar så stor plass i kofferten. –Gjerne at det står Tromsø på det. Men det skal først og fremst være lett å reise med, forteller hun. Det turistene kjøper er ofte isbjørner og andre skulpturer – og som de ser hvordan blir laget.

Glasshytta ettersender også varer til hele verden. –Mange som har besøkt oss tar kontakt i ettertid og forteller de vil kjøpe noe de så i butikken vår, sier hun. På Bylørdag blir Glasshytta ha halv pris på utvalgte produkter. –Det salget er veldig populært blant turistene, avslutter Silja.

Advertisements

Written by atomsmurf

February 1, 2015 at 5:54 pm

Posted in Uncategorized

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: