atomsmurf

Journaliststudent ved HiO – her er mine artikler

Tilbake til fremtiden: gamle mobiler

leave a comment »

I skuffer, esker og skap over hele landet ligger det nedstøvet teknologi fra tiden da mobiltelefoner ble allemannseie. Hva kunne du gjøre med en mobiltelefon i 1996 og hva blir mulighetene i 2026?

Bildet nedenfor viser fire av mine mobiler: to av de første og to av de siste. Mellom Panasonic til venstre og Samsung til høyre er det seksten år teknologisk utvikling som grenser til science-fiction. I denne artikkelen skal jeg fortelle om de aller første mobiltelefonene i mitt eie og annen teknologi som var ‘framtiden’ i fortiden. Se opp for subjektive fortolkninger og uvitenskapelige påstander!

Panasonic G350 (1996) , Ericsson 638 (1998), Iphone 4 (2010) og Samsung Galaxy S3 (2012). Foto: Stig-Lennart Sørensen

 

Mobiltelefoner ble introdusert allerede på 1970-tallet, men de var store, klumpete og måtte bæres som en koffert med en vekt ofte over ett kilo. Batteriene holdt sjelden til mer enn halvtime prating. Men i løpet av de tidlige nittiåra krympet mobiltelefonene til 100-200 gram og fikk økt batterikapasistet. Det nye digital GSM-nettet spredte seg raskt og ga bedre dekning. Og når telefonselskapene begynte å subsidere telefoner tok salget helt av. For folk flest var det å kjøpe en telefon for “1,- kr” helt utrolig.

Mobiltelefonen med uttrekkbar antenne

Året 1996 var da Spice Girls toppet hitlistene med “Wannabe”, den amerikanske storfilmen Independence Day hadde premiere og  Charles og Diana skilte seg. Det var også året jeg fikk min første mobiltelefon.

I teknologiens verden kunne vi for kjøpe de første DVD-spillerne, Internet begynte på sin eksplosive vekst (antall vertsmaskiner økte fra en til ti millioner i løpet av året) og den første versjonen av Java ble sluppet.

Panasonic EB G350 ble kjøpt en gang i løpet av 1997 og var min mobil ett par år framover. Den må ha vært bygd med specs for å tåle tredje verdenskrig og så også ut som et militært leketøy. Utsalgsprisen var 2200 kroner (som tilsvarer 3000 kr i 2012) . Hva jeg betalte husker jeg ikke, men er ganske sikker på at den ble solgt subsidiert av Telenor.

Panasonicen hadde en diger batteripakning som gjorde at den lå som en batong i håndflaten. Vekten var på respektable 236 gram og man merket at den lå i jakkelomma når man gikk tur.

Bare batteriet veier 126 gram noe som er ti gram mindre enn det Samsung Galaxy S3 veier i dag. Standbytid var opp mot 38 timer, mens taletiden var litt over to og en halv time.

Panasonic EB G350. En veritabel tanks av en telefon men antenna tålte ikke så mye. Foto: Stig-Lennart Sørensen

Det som var kult i mine øyne var at den hadde en antenne som du kunne dra opp. Det gjorde at du fikk litt mer dekning på GSM-nettet. Dessverre knakk toppen av etter kort tids bruk.

SMS var begrenset av lagringskapasiteten på SIM-kortet slik at jeg måtte slette meldinger når det var fullt. Hvor stor lagringskapasitet det var husker jeg ikke presist , men  ikke så usannsynlig at det så lite som ti meldinger. På min Iphone4 hadde jeg 10032 meldinger, trådet og sortert.

Når du skulle lese en SMS så vistes bare de ni første tegnene. Hvis du skulle lese resten så måtte du trykke på en knapp.

Displayet på Panasonicen var svært enkel med grønt baklys. Noe bedre fikk du ikke i 1996

Displayet på Panasonicen var svært enkel med grønt baklys. Noe bedre fikk du ikke i 1996.

Manualen er forlengst borte men jeg fant en kopi på nettet. I sammenligning med dagens minimalistiske hefte om hvilke touch-kombinasjoner du bruker for å aktivere smart-telefonen, ligner manualen til G350 sjekklista til Apollo 11. Her gjaldt det å huske de ulike tastetrykkene og mentalt ha et kart over hvor du befinner deg i menysystemet.

Slik lagrer du et nummer på mobiltelefonen – i 1996.

I manualen står det heller ikke noe om spill og andre underholdningsmuligheter. Dette var en telefon for å ringe med. SMS ble for en stakket stund sett på som en kuriositet av telefonselskapene. Den første tida var det faktisk gratis å sende tekstmeldinger – men det varte ikke lenge. Kamera hadde den ikke, det kom ikke på mobiltelefoner før i 2002.

Oversikt funksjoner. “Houston, we have a problem”

Tastaturet var av gummi og ga en god taktil tilbakemelding når du trykket på tastene. Men det tok lang tid å skrive tekstmeldinger – du måtte trykke flere ganger på samme tast for å få fram forskjellige bokstaver.

Kombinasjonen 3-33-8-8–33-_33-777-_33-66_8-33-7777-8 ga  “Dette er en test”

Gode gummitaster på mobilen men det tok veldig lang tid å skrive tekstmeldinger. Foto: Stig-Lennart Sørensen

Hvilken mobil var din første?

Neste del vil handle om Ericsson 638.

Advertisements

Written by atomsmurf

October 4, 2012 at 1:10 am

Posted in Uncategorized

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: