atomsmurf

Journaliststudent ved HiO – her er mine artikler

En kunstners moderne klassereise

leave a comment »

Pushwagner har opplevd ekstremiteten av livets skygge- og solsider som menneske. Dette viser seg i kunsten hans som nå selger som aldri før.

Sittende på en stol i hjørnet galleriet Salongen i Tromsø Kulturhus finner vi Pushwagner. Omgitt av nesten hundre fans skriver han i en rasende fart hilsener og autografer. De sorte solbrillene dekker permanent blikket hans. På veggene henger digre opptrykk av Pushwagners produksjon. Fargerike og figurative kunstverk som peker nese til vårt forbrukersamfunn. Det flasher i kameraer og Iphoner – alle skal ha et minne fra denne kvelden. Helst ett med armen rundt skuldra til kunstneren.

På den andre siden av galleriet ved salgsboden er det et stort trøkk av bemidlede Tromsøborgere som må ha en Pushwagner. Det dyreste enkeltbildet går for den nette sum av 100.000 kroner. Femti meter bortenfor Kulturhuset sitter det tiggere i kveldsmørket uten penger til mat.

Pushwagner er kunstneraliaset til Terje Brofors som er født i Oslo i 1940. Han tok sin utdannelse ved Statens håndverks- og kunstindustriskole og når han var ferdig i 1959 reiste han på den “obligatoriske” studieturen til Italia. Men den klassiske romerske kunsten fenget ikke Pushwagner forteller han på nettstedet Pluto.no.

Fant inspirasjon i arabisk mosaikk

-For meg ble det ingen langvarig fordypelse i romersk kultur, sier Pushwagner. Istedenfor dro han til Beirut som den gang ble kalt Midtøstens Paris.  Da var storbyen ennå urørt av islamsk fundamentalisme og senere katastrofale borgerkriger. Mottatt med vennlighet og åpenhet av byens befolkning fant Pushwagner omsider det han betegner som inspirasjonskilden for sin kunstneriske egenart.

-Jeg ble inspirert av den mauriske og arabiske mosaikktradisjonen, sier han og trekker fram den imponerende detaljrikdommen. -Detaljene er et uttrykk for kunstnerens profesjonelle, håndverksmessige ferdighet. For meg er perfeksjon særdeles viktig!

Marerittvisjoner i pastellfarger.

"En dag i familiens Manns liv" er signaturverket til Pushwagner.

Pushwagners særegne utrykk viser en verden som ligner vår egen, men fordreid til en marerittaktig framtidsvisjon. Med manisk presisjon maler og tegner Pushwagner detaljer på detaljer. Bildene har uendelige dyp av bygninger, kontorer og mennesker. Alt i grelle pastellfarger.

Ett av hans hovedverk heter “En dag i familiens Manns liv” hvor digre skyskrapere skjærer helt opp i himmelen, mens menneskene er redusert til kloner av hverandre. TV og massemedia bestemmer innbyggernes tanker og handlemønstre i en naiv og rutinepreget hverdag.

Kunstneraliaset Pushwagner er også ment som ett spark til forbrukersamfunnet – navnet henspeiler til supermarkedenes trillevogner.

Drømmer om permanent utstilling

Mens inntektene trillet inn på den første kvelden i Tromsø fortalte Pushwagner Virkelig om sin visjon for framtiden.

-Pengene skal gå til å etablere et senter for kunsten min, sier han og forteller at det skal ligge ved Akerhus festning. -Vi er ennå i etableringsfasen men vi har begynt ansette folk som skal jobbe for å representere kunsten min, sier Pushwagner. Han er ikke i tvil om hva som gjør Pushwagners kunst så ettertraktet.

-Jeg har en story og fortelle. Og du vet uten en story i dag så har man ikke et produkt å selge, avslutter han med et blink i øyet.

Advertisements

Written by atomsmurf

October 4, 2011 at 12:24 pm

Posted in Uncategorized

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: