atomsmurf

Journaliststudent ved HiO – her er mine artikler

Innlevering 6 – vår 2011

leave a comment »

KULTUR OG KAPITAL SKILLES:

150 NYE BUTIKKER PÅ LANGNES MENS I SENTRUM FOKUS PÅ KULTUR OG PARK.

I 2013 vil Langnes handelssenter ha like stort butikkareale som hele Tromsø sentrum med en omsetning nærmere tre milliarder kroner. Men kommunen vil heller satse på opplevelser og boliger i sentrum.

Det er som å være omgitt av et 360 graders panorama med gravemaskiner, kraner og lastebiler. Det yrer av aktivitet på uferdige tak, gulv og glassfasader. Menn og maskiner manøvrer om en annen på den gjørmete bakken. Det er en frisk morgen i april og snøhaugene dominerer fremdeles landskapet i Tromsø. For de som kjenner området fra før er forandringen slående. Man aner konturene av det som kommer til å bli ett av Norges største kjøpesenter.

Hun som organiserer det hele står på taket og peker ut en av de enorme løftekranene som ruver opp mot himmelen. –Disse kranene kommer fra Målselv i midtfylket så dette prosjektet har ringvirkninger langt utenfor byen, sier Laila Myrvang. Hun er senterleder og samordningsansvarlig for deltagerne i byggeprosjektet. –Det er 150 arbeidere i gang nå, men det blir minst 300 på det mest hektiske, sier hun før vi går ned en vaklet trapp.

HÅPER SNU HANDELSUNDERSKUDDET

Det har lenge vært stille i Tromsø på handelsfronten, men de siste to årene har lokale og nasjonale aktører fått byggetillatelser til flere store prosjekter i Tromsø. Når Langnes handelssenter er ferdig utbygd i 2013 står 100.000 kvadratmeter butikker klar til å åpne dørene. Det er like mange kvadratmeter som det samlede arealet til alle butikkene i sentrum.

Inne på kontoret tar Myrvang fram et kart som viser hvordan det ferdige butikkområdet vil se ut. På det glansede papiret er hver av de 150 nye butikkene inntegnet.  –I 2012 skal vi være klare for julehandelen og vi åpner for fullt i 2013. Vi har allerede fylt opp nitti prosent av butikkene, sier Myrvang. Hun mener det er behov for utvikling av næringslivet i Tromsø.

–Vi taper handelsvirksomhet i Tromsø sammenlignet med byer av lignende størrelse. Den siste nyetableringen var Nerstranda kjøpesenter som åpnet for 11 år siden, sier hun.

Myrvang mener sentrum bør avspeile Jekta med tyngdepunkter for handel nord- og sør for sentrum. –Da unngår man at alle trekker sør i byen.  Vi må ha et Tromsø sentrum som er levende, det er kjempeviktig, sier Myrvang.

Laila Myrvang med kartet over det nye Jekta. Foto: Stig-Lennart Sørensen

HANDELSSENTER LIKE STORT SOM HELE SENTRUM

Den bleke aprilsola skinner ned på sentrum en tidlig lørdags ettermiddag. Gatene er halvfulle og langt fra så hektiske i forhold til kjøpesentrenes stressende lørdagshandel. På Strandtorget er det derimot fullpakket med publikum som hører på et lokalt heavyrock band. Barn leker i et lekestativ mens kjentfolk hilser på hverandre. Det er en gemyttlig stemning blant folk. Pubene og kafeene begynner så smått å fylles opp. I Storgata, litt lenger unna, haster turister og byboere forbi støvete butikkvinduer med gulnete tilbudsplakater. Frisørene har derimot fullstappete venterom.

–Langnes er et handelssenter og ikke en bydel, sier Erland Loso som er kontorleder på Reguleringsplankontoret i kommunen.  –Slik det ser ut i dag så vil muligens omsetningen passere sentrum, men kommunen legger ikke opp til bilbasert, amerikanske shopping tilstander i bygatene, sier han. Loso mener det er andre verdier enn shopping og handlegater som må vektlegges for å trekke folk til sentrum.

–Langnes fungerer som en inngangsportal til Tromsø. Når besøkende har gjort seg ferdig med handlinga så vil de også besøke sentrum, sier Loso. –Vi skal utvide sentrum nord- og sørover med nye boliger, parker og planlegger i tillegg kultur- opplevelsessenter sør i byen, sier han.

Men politikere i byen frykter utbyggingen og mener det foregår en overetablering. Marie Fangel fra Venstre sier til Bladet Tromsø at hun lurer på hvor alle kundene skal komme ifra. –Risikoen er tilstede for at noen vil gå konkurs, sier Fangel.

SENTRUM HAR LITE Å TILBY

–Jeg handler mat og nå i det siste også barneklær, sier Charlotte Thorsteinsen. Hun er småbarnsmor og handler ofte ved Jekta. Hun sier til avisen at hun neppe blir å besøke sentrum noe mindre når Langnes er ferdig utbygd.

–Nei og det er fordi det er så lite i sentrum fra før. Jeg går på kafe, besøker frisør og en tur på Glassgalleriet men ellers er det lite jeg ikke finner på Jekta, sier hun. Hun er klar på hva som skal til for å trekke kunder til sentrum igjen.

–Hvis sentrum skal tiltrekke seg flere kunder så bør de satse på små, spesialistbutikker som er ikke er kjeder.  Selv om det er en mindre by har Harstad et slikt velfungerende sentrum og det bør vi klare i Tromsø også, sier hun tilslutt.


Advertisements

Written by atomsmurf

May 11, 2011 at 11:20 pm

Posted in Uncategorized

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: