atomsmurf

Journaliststudent ved HiO – her er mine artikler

Innlevering 10 – vår 2011

leave a comment »

Kvitt deg med påskefettet med biff

Drømmer du om beundrende blikk på badestranda men vil helst skjule deg bak parasollen? En diett på feite biffer og bearnaisesaus kan kanskje være løsningen for deg.

Ketosebaserte dietter, også kalt lavkarbo eller ketolysedietter, har i mange år vært populære slankekurer. Man går ned i vekt ved å spise mye fett og holde seg unna rotgrønnsaker, frukt, sukker og korn-produkter. Eli Person har gått ned 42 kg på knappe to og et halvt år og sier hun ikke har opplevd noen bakdeler av kuren. –Den eneste bivirkningen jeg opplever er at ånden min kan lukte aceton. Det kan være et problem siden jeg jobber i butikk, sier hun.

Med måtehold

–Ketolysedietten er den mest effektive vektkontrollen, sier Hugo Nilssen, ernæringsfysiolog ved Universitetssykehuset i Tromsø. – Den er populær blant pasienter med kraftig overvekt da den gir et raskt vekttap, sier han. Men han anbefaler den ikke til alle.–De som har anlegg for hjertekarlidelser eller høye kolesterolverdier får ofte skyhøye kolesterolverdier etter 3-4 måneder og må avslutte kuren, sier Nilssen.

Persson har ikke sett behovet for mosjon underveis. –Jeg hater trening så jeg har ikke mosjonert noe særlig i løpet av kuren, sier hun. Hun mener mangelen på mosjon ikke har påvirket vekttapet hennes. –Ketolyse er min livsstil og jeg ser ikke på den lenger som en kur, sier Persson.

Langtidsvirkning er ukjent

–Vi vet lite om langtidsvirkningene ved å ha en ketoselivstil, sier Nilssen. –Det sier seg selv at når man ikke kan spise rotgrønnsaker eller frukt så blir det vanskelig opprettholde “fem om dagen”. Dietten etablerer ikke sunne verdier, sier han.

Torkil P. Andersen har skrevet suksessboken Ketolysedietten og sier til avisen at han ikke vet om noen forskning som viser at det er farlig å spise ketogen diett over tid. –Ketogen diett som slankemetode har i flere undersøkelser vist seg å ha god effekt på kolesterolverdier og blodtrykk samt normalisere blodsukkeret, sier Andersen til avisen. I boken sin understreker han at mosjon er obligatorisk for maksimal effekt.

Ikke bare vekttap 

Persson mener at lavkarbodietten har mange andre fordeler enn vekttap. –Jeg har sluttet å snorke og er ikke lenger plaget med luft i magen. Hun har bedre humør, føler seg mer opplagt og har mer energi. –Det er så mange misforståelser ute og går, sier hun. –Jeg har aldri opplevd noe negativt med kosten, men spiser til jeg er mett og har sluttet å telle karbohydrater, sier hun.

–Ha mer grønnsaker og sunne typer kjøtt på matfatet, anbefaler Nilssen. Han mener også at man bør redusere eller aller helst kutte sukker i kostholdet. –Det eksisterer ikke en standard diett for alle, men den skal være sunn samtidig som den er tilpasset egne behov, sier han. –Og mosjon slipper man ikke unna, understreker han tilslutt.

Faktaboks: Når kroppen inntar veldig lite karbohydrater starter en kjemisk prosess i kroppen. Kroppsfettet blir brutt ned til glyserol og fettsyrer. Glyserolet omdannes til druesukker som opprettholder stabile blodsukkerverdier og energi. Fettsyrene forbrennes og omdannes delvis til ketonlegemer. Denne tilstanden kalles ketose og forbrenner kroppsfett raskt. Ketosedietten var tidlig på 1900-tallet brukt i behandlingen av epilepsi hos barn, og er kjent tilbake i antikken som behandlingsform for diabetes. Dietten kalles også “steinalder”-dietten av enkelte antropologer da den ligner på urmenneskets proteinrike kosthold før jordbruket gjorde sin inntreden.

Advertisements

Written by atomsmurf

May 11, 2011 at 11:34 pm

Posted in Uncategorized

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: