atomsmurf

Journaliststudent ved HiO – her er mine artikler

Innlevering 6 – høst 2010

leave a comment »

Piggfritt tar liv. Ny svensk undersøkelse anbefaler piggdekk

Tromsø kommune og Statens Vegvesen ønsker påbud om bruk av piggfrie dekk i trafikken for å forbedre luftkvaliteten i Tromsø. Samtidig viser ny forskning at piggfrie dekk er farligere i trafikken.

-Jeg har kjørt piggfritt i mange år og aldri opplevd problemer. Jeg vil heller si at svevestøvet er et større problem, sier Stig Brøndbo. Han har kjørt både piggfritt og piggdekk og opplever ingen forskjeller på kjøreegenskapene.  – Når det er blank is på vegene, er det vanskelige kjøreforhold, pigg eller ei.

Holdningskampanje for piggfrie dekk

Statens Vegvesen har målt svevestøvverdier fem ganger over grenseverdiene i Tromsø by. Svevestøv gir helseproblemer som betennelse i luftveiene og andre kroniske lungesykdommer. I verste fall kan eksponering av svevestøv føre til dødsfall.

Derfor har Tromsø kommune inngått et samarbeid med Statens vegvesen for å redusere svevestøvet. Ett av tiltakene er å øke andelen piggfrie dekk til 50 prosent gjennom innførselen av en piggdekkavgift. Men avgiftsforslaget ble møtt med motstand blant byens befolkning, og Tromsø kommunestyre valgte i 2008 å starte en toårig holdningskampanje blant byens bileiere. Ifølge tall fra Statens Vegvesen har holdningskampanjen medført en markant økning i bruken av piggfrie dekk. Piggfriandelen ble målt å øke fra ni prosent i 2008 til seksten prosent i 2009.

Halvert risiko

Men nå viser nye undersøkelser at piggdekk på vinterforhold reduserer risikoen for dødsulykker med hele 42 prosent.

– Nytten av piggdekk under vinterforhold er tydeligere enn det vi har trodd tidligere, sier Claes Tingvall, trafikksikkerhetsdirektør for det svenske Trafikverket til svenske Aftonbladet.  Trafikverkets undersøkelse viste at i 64 prosent av de 369 undersøkte dødsulykkene på snø og is hadde bilen skrenset. Han mener at piggfrie dekk kan fungere i noen gater i storbyene, men at det ikke er gjennomtenkt å ha det i Nord-Sverige.

Ifølge Teknisk Ukeblad har Statens Vegvesen fattet interesse for den svenske undersøkelsen, og utelukker ikke en lignende undersøkelse på norsk ulykkesstatistikk.

Ulike oppfatninger

Bjørn Føre, sjef ved Tromsø Taxi, sier i en kommentar at det ikke er en entydig oppfatning om bruken av piggfritt blant taxisjåførene. – Enkelte kjører døgnet rundt, under alle forhold og føler seg utrygge uten piggdekk. Andre igjen mener at piggdekk er best på normale vinterforhold men på vann og is er piggdekk bedre.  

Brøndbo er en av mange Tromsøværinger som har gått over til piggfritt til tross for advarsler fra yrkessjåfører og motororganisjoner. Han synes heller svevestøvet i Tromsø burde gis mer oppmerksomhet.

-Svevestøvet i Tromsø er et reelt problem for alle beboere. Når det er spesielle værtyper, legger støvet seg som et lokk over byen. Burde vi ikke heller jobbe for å bli kvitt dette?, sier Brøndbo.

Stig Brøndbo kjører både piggfritt og piggdekk. Foto: Stig-Lennart Sørensen

Advertisements

Written by atomsmurf

April 8, 2011 at 7:35 pm

Posted in Uncategorized

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: