atomsmurf

Journaliststudent ved HiO – her er mine artikler

Innlevering 7 – høst 2010

leave a comment »

Lettere, billigere, men bedre?

Den veier bare ett kilo, og batteriet varer en hel måned i standby. Apples nyeste bærbare introduseres i disse dager.

MacBook Air ble lansert i 2008 som «verdens tynneste bærbare», men salget tok aldri av. En av grunnene var at den ble sett på som dyrere enn konkurrentene. Nå forsøker Apple på nytt med en redesignet maskin. Den er blitt enda mindre, og man har kastet ut harddisken. På det tykkeste er den 1,7 cm og på det smaleste ikke større enn 0,3 cm. Tyngden er på knappe kiloet og vil neppe føre til veltede kafébord. Et passelig diskret Apple-eple på baksiden fremhever det stålgrå aluminiumkabinettet. I tillegg har den et webkamera som støtter Apples videotelefonteknologi «FaceTime», støtte for trådløst nett, to USB-porter og en SD-kortleser for overføring av bilder fra toppturer og lignende.

Så hva koster en maskin?

Erik Martenson ved Eplehuset i Tromsø fikk inn de nye maskinene i forrige uke og har allerede solgt flere til byens databrukere.

– Den minste modellen koster kr 8 490, som er halvparten av lanseringsprisen på 2008-modellene. Den kommer i to forskjellige skjermstørrelser: 11,6 og 13,3 tommer. I tillegg vil prisen variere ut ifra hvor stor lagringsplass du har behov for, forteller Martenson.

Raskere enn harddisk

Apple har altså kvittet seg med harddisken og gått for en løsning med flashminne, noe som ifølge Apple gjør den nye bærbare mindre, mer strømsparende og raskere enn konkurrentenes maskiner. Flashminnet i Apples nye maskiner er basert på den samme teknologien som er i minnepinnene vi har hengende i nøkkelknipper. Med andre ord lydløs, noe som var fremtredende under minidemonstrasjonen på Eplehuset. Og rask: Ved tidtaking i butikken brukte den knappe femten sekunder på oppstart, mens det å vekke den fra dvalemodus tok 1,2 sekunder. Et must for å rekke bussen til vernissasjen?

Batterikapasiteten er imponerende. Én måned i standby, mens i bruk varer batteriet mellom fem og sju timer før maskinen går i sort.

Lite fleksibel

– Den mangler optisk drev og har begrenset harddiskplass, sier Erling Paulsen, ITingeniør og fornøyd eier av en MacBook Pro.

– Vi har backup av familiebilder liggende på DVD-er, så hvordan kan jeg få sett disse? I tillegg vil vi savne muligheten til å brenne ut hjemmevideoer til slekten. Den må nok være mer fleksibel til min families bruk, sier Paulsen. Han sier også at MacBook Air mangler tilkoblingsmuligheter, noe som gjør den uaktuell i hans jobbsammenheng. – Den har heller ikke ethernettilkobling, så hva skjer hvis det trådløse nettet går ned? sier han i en kommentar.

Erik ved Eplehuset er derimot sikker på at den nye modellen vil selge godt. – Etter en knapp uke i salg er vi er allerede utsolgt for en modell. De som kjøper den, er alt i fra ungdom til godt voksne, sier han.

– Den er ikke beregnet for tyngre databruk, som for eksempel videoredigering, men hvis man surfer på nett, bruker Office-pakken eller vil se bilder og filmer, er den ypperlig, sier Martenson.

Erik Martenson på Eplehuset viser frem Apples nye Macbook Air. Foto: Stig-Lennart Sørensen

Advertisements

Written by atomsmurf

April 8, 2011 at 7:43 pm

Posted in Uncategorized

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: