atomsmurf

Journaliststudent ved HiO – her er mine artikler

Innlevering 3 – vår 2011

leave a comment »

Verken samer eller nordmenn først i Tromsø

Både den norske og samiske bosetningen stammer fra en og samme folkegruppen. Det hevder historikere og arkeologer ved Universitetet i Tromsø

–Vi må forankre vårt syn i en moderne forståelse av hvordan etniske grupper oppstår og utvikler seg i forhold til andre etniske grupper. Det er umulig å tenke seg at verken samer eller nordmenn innvandret samlet fra ett eller annet urhjem, sier professor i arkeologi Reidar Bertelsen. –De første innvandrere etter istida kan ikke defineres som det ene eller det andre. Skillet mellom samer og nordmenn kom til langt seinere og da som følge av ei gradvis utvikling. Et tydelig skille er neppe eldre enn ca 2000 år, sier Bertelsen til avisen.

–Dermed blir den nåværende debatten om hvem som var først meningsløs, sier Bertelsen. –Samer og nordmenn har bodd i området i minst 2000 år, og før den tiden var det våre felles forgjengere som var bosatt her. Om byen skal hete Romssa eller Tromsø eller begge deler, kan ikke avgjøres utelukkende ut fra et historisk resonnement., sier han.

TO-SPRÅKLIGE SKILT

Etter at Tromsø Kommunestyre bestemte at byen skulle inn under det samiske forvaltningsområdet for språk har debatten rast i avisene (http://www.itromso.no/nyheter/article431896.ece). Ett av kravene til språkloven er nemlig at Tromsøs samiske navnet Romssa skal stå øverst på offentlige skilt.

Etter noen uker med anklager om rasisme og brunskvetting fra begge sider, innkalte Historisk Forening i Tromsø til en akademisk gjennomgang av hvem var først spørsmålet.

–Målet er ikke ta stilling i denne debatten, men formidle kunnskapen universitetet sitter på, sier Randi Rønning Balsvik, professor i historie, til avisen. Hun arrangerte seminaret og den påfølgende debatten. Til et fullstappet lokale preget av grått hår la fire historikere og arkeologer fram hvert sine fagfelts teorier.

POLITISK MIDDEL

Gunnar Thorvaldsen, professor i historie, sier til avisen at folketellingene på 1800-tallet forandrer karakter og blir et politisk middel for å befeste den svensk-norske nasjonalstaten.  –Derfor blir ikke folketellingene nøytrale og vi ser den nomadiske befolkningen ikke blir telt med. Det er derfor vanskelig komme med noen konkrete vurderinger om hvem som var her først, sier Thorvaldsen.

Ande Somby var en av tilhørerne og har engasjert seg i debatten. Han mener Tromsø er blitt avdekket som en rasistisk by. –Det er en stor og viktig debatt for Tromsø sin identitet, men jeg ser også på det som en viktig debatt for mennesket, sier Somby til avisen.

– I alle disse år har vi vært sammen gjennom storm og uvær, og så møtes vi i denne diskusjonen, avslutter han tydelig resignert.

Advertisements

Written by atomsmurf

April 8, 2011 at 8:06 pm

Posted in Uncategorized

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: